Wortelkanaalbehandelingen


Een synoniem voor zenuwbehandeling of endodontische behandeling. Het geïnfecteerde ontstoken zenuwweefsel in de kern van de tand, kan zich niet meer kan herstellen. Het weefsel sterft af en de aanwezige bacteriën kunnen zich snel verspreiden in de wortelkanalen. De problemen in een tandzenuw, pulpa genoemd, kunnen zich uiten in de vorm van pijn maar dat hoeft niet. Het is niet altijd makkelijk om een goede diagnose te stellen en ook het verloop is niet goed voorspelbaar.

Als er besloten moet worden om de zenuw te verwijderen dan wordt het tand of kies eerst verdoofd en dan geïsoleerd van de overige tanden met behulp van rubberdam. Dan wordt er toegang tot de pulpa verkregen via een opening in het kauwvlak. De zenuw wordt verwijderd en met speciaal instrumentarium wordt het kanaalstelsel in de wortel geprepareerd zodat alle ontstoken weefsel daaruit verwijderd kan worden. Als alles goed schoon is worden de kanalen gevuld en eventueel voorzien van een wortelstift om de verzwakte tand te versterken. Uiteraard wordt er een vulling aangebracht om het kauwvlak af te dichten. Na enige tijd, meestal pas na 1 jaar, wordt met een controle röntgenfoto vervaardigd en het element voorzien van een kroon. Het is duidelijk dat dit een intensieve en tijdrovende behandeling is en soms kan die niet in één zitting worden afgerond.

Bij ingewikkelde en complexe wortelstelsels is een verwijzing naar de endodontoloog nodig. Vaak behandeld hij/zij ook elementen die al eerder (soms langgeleden) behandeld zijn en waarvan de hermetische afsluiting van de wortelkanalen niet meer betrouwbaar is.