Bleken


Hoewel het bleken van tanden al ongeveer 20 jaar bestaat is de belangstelling ervoor de laatste jaren enorm toegenomen.
Het uiterlijk van de tanden wordt minder fraai naarmate we ouder worden door zichtbare afslijting en verkleuring. De verkleuring kan worden tegengegaan door het bleken van de tanden. De werking is als volgt: het glazuur van tanden is bijna zo dicht als glas maar bevat toch zeer kleine poriƫn. Daardoor zijn de onderliggende en kleurbepalende lagen van de tand bereikbaar voor blekende stoffen. Die stoffen zijn vergelijkbaar met waterstofperoxide.

De waterstofperoxide is niet giftig maar in hoge concentratie wel agressief. De blekende gel moet dus lokaal op het tandoppervlak worden aangebracht en heeft tijd nodig om de onderliggende lagen te bereiken. In het systeem waar wij mee werken wordt eerst een zgn. tray vervaardigd. Dit is een individueel gemaakte bleeklepel die precies over de tanden past. In de tray wordt de gel aangebracht en enkele uren in de mond gedragen. Velen dragen het 's nachts. Na 4 tot 6 keer deze dagelijkse behandeling zijn de tanden duidelijk witter.
Hoeveel witter bepaalt u dus zelf. Als men de tanden later weer eens wil opfrissen is dat natuurlijk mogelijk door de thuisbehandeling te herhalen met de zorgvuldig bewaarde tray.

Bijwerking en bezwaren:
Het oppervlak van de tanden is onmiddellijk na het uitnemen van de tray kwetsbaar en het duurt ongeveer een half uur voordat er zich weer een beschermende laag vanuit het speeksel heeft gevormd. Het is dus raadzaam om te wachten met het nuttigen van kleurrijke voedingsmiddelen zoals thee, koffie, vruchtensappen, rode wijn en chocolade. Tevens zijn de tanden en het tandvlees na het bleken gevoelig. Deze gevoeligheid is van tijdelijke aard.

Is bleken gevaarlijk?
Nee, de ervaringen van ruim 20 jaar bij vele gebruikers hebben tot nu toe geen nadelen of blijvende schade opgeleverd.

Wat kost het?
200 euro per kaak.

Tenslotte:
Er bestaan nog andere methoden van bleken. Het betreft dan vooral individuele tanden. Deze methode is niet geschikt om thuis uit te voeren.